Pages

Što zapravo znači ime Štrumfovi?


štrumfovi


Dana 23.10.1958. godine prvi su put svjetlo dana ugledali Štrumfovi. Izmislio ih je jedan Belgijanac – crtač stripova Pierre Culliford – poznatiji pod umjetničkim imenom Peyo. 

On je u to doba crtao stripove za belgijski magazin "Spirou". Peyo je bio po nacionalnosti Valonac (Valonija je južni dio Belgije, a u njoj se govori francuskim jezikom). Ideja za riječ Štrumf (francuski Schtroumpf) došla je Peyu kad je jednom prilikom objedovao na belgijskoj obali s kolegom i prijateljem Andréom Franquinom. Prilikom jela Peyo je želio zamoliti prijatelja da mu doda soljenku, no nije se mogao sjetiti riječi za nju. Stoga je izlanuo: "Passe-moi... le schtroumpf!" ("Dodaj mi... Štrumf!"). Franquin mu je dodao soljenku i u šali rekao: "Evo ti Štrumf, a kad završiš sa štrumfiranjem, vrati mi Štrumf!" Ostatak toga vikenda njih su dvojica navodno proveli šaleći se sa riječju Štrumf i njenim izvedenicama kojih se može napraviti mnogo (npr. štrumfirati, štrumfastično itd.)

Navedeno objašnjenje o etimologiji riječi Štrumf ispričao je sam autor Štrumfova – Peyo. Mnogi danas misle da je riječ Štrumf nastala od njemačke riječi za čarapu (der Strumpf), ali za to nema dokaza. Dapače, u njemačkoj je naziv za Štrumfove - die Schlümpfe. Sve u svemu, ime Štrumfovi zapravo nema neko smisleno značenje, nego je plod iznenadnog nadahnuća autora.

Dakle, dana 23.10.1958. godine Peyo je novoizmišljeno ime (les Schtroumpfs) upotrijebio za male plave likove u stripu koji je u to vrijeme radio. Radilo se o stripu "Johan et Pirlouit", svojevrsnoj srednojvjekovnoj fantasy priči o glavnom junaku Johanu i njegovom patuljastom pomoćniku Pirlouitu. Ti junaci naiđu na male plave likove imena les Schtroumpfs. Dakle, Štrumfovi ispočetka nisu imali vlastiti strip nego su se pojavili kao epizodni likovi. Međutim, njihovo pojavljivanje pokazalo se kao veliki uspjeh za autora, pa je Peyo uskoro napravio i zasebni strip posvećen samo njima.

Do danas, više od 50 godina, Štrumfovi su stekli veliku popularnost. Procjenjuje se da je prodano oko 25,000,000 stripova o njima na 25 jezika, a snimljena su i dva igrano-animirana filma. O popularnosti najbolje govori podatak da se samo u godinu dana prodalo oko milijun DVD-ova o Štrumfovima.