Pages

Pet proizvoda koji će ”izumrijeti” za 5 godina
Vrijeme, čini se, prolazi brže u kompjutorskom svijetu. Tako nimalo ne čudi što se ovi uređaji i proizvodi najvjerojatnije neće upotrebljavati kroz pet godina ili možda čak i prije.

Zvuk premotavanja kasete, dobrodošlica koju vam želi Windows 95 je već pregazilo vrijeme i nove generacije “klinaca” nemaju pojma što je to. Tako se predviđa za uređaje na koje vas ovom prilikom podsjećamo da će ih vrijeme vrlo brzo pregaziti.
Listu proizvoda koji će izumrijeti kroz pet godina sastavio je američki magazin Time. Zbog toga vremensku odrednicu treba uzeti sa rezervom, jer će se, sasvim je sigurno, neki od spomenutih proizvoda u manje razvijenim zemljama zadržati još izvjesno vrijeme.

Blu-ray/DVD player

Internet servisi za distribuciju i emitiranje programa kao što je Netflix u svijetu sve više dobijaju na značaju. Primjera radi, posljednja dodjela televizijskih Emi nagrada bila je prva koja je uključila i serije direktno snimane za Netflix.

I dok DVD player već godinama padaju u zaborav, tržište Blu-ray diskova i player-a je polako raslo. Međutim, analitičari predviđaju da je 2013. godina bila posljednja godina u kojoj je zabilježen rast i za ove proizvode.

Vjerovatno ih čeka slična sudbina koju su doživjele i video-kasete zajedno sa video rekorderima.

GPS uređaji u automobilima

Za manje od šest godina u svijetu je prodano 1.3 milijardi “pametnih” telefona, i to je brojka koja obuhvaća samo Android i iOS telefone.

Kada se uzme u obzir da svaki od tih telefona u sebi sadrži sve kvalitetnije mape i navigaciju, nije ni čudo što se pojedinačni GPS uređaji sve slabije prodaju. Naročito kada se u obzir uzme to da se cijena tih uređaja kreće od pedeset do nekoliko stotina eura.

Time piše da će funkcionalnost smartfona biti još veća, samo kada proizvođači budu poradili na kvalitetu baterija i njihovom dužem trajanju.

Dial-up internet

Ne, dial-up internet nije živ samo u nerazvijenim zemljama, već ga koristi i 3 posto Amerikanaca.  Međutim, ni dial-up neće trajati dovijeka. Širokopojasni internet postaje sve dostupniji, a u SAD trenutno je aktualan i program koji će takav brži internet dovesti do čak sedam miliona Amerikanaca. Uz to treba dodati i kablovski internet koji je takođe sve prisutniji u našim domovima.

Digitalni foto-aparati

Još jedna “smrt” za koju su krivi smartfoni je smrt digitalnih fotografskih aparata. Kada je 2010. godine Apple predstavio svoj iPhone 4, cijela priča o aparatima, kamerama i fotografijama zauvijek je promijenjena.

Kamera tog uređaja i kvalitet snimaka toliko su promijenili stvar da je od tada većina pametnih telefona nastojala da osigura što kvalitetniju kameru. Tako se kvalitet snimaka napravljenih telefonima polako izjednačava sa snimcima digitalnih foto-aparata, a u pojedinim slučajevima ih i nadmašuje.

Zbog toga su i kompanije kao što su Nikon, Canon i Sony napravile plan prema kom će u narednim godinama nastaviti da proizvode foto-aparate namijenjene zahtjevnijim korisnicima i profesionalcima, dok će se svakodnevna upotreba u cjelosti zasnivati na smartfonima.

Ključevi za automobile

Iako djeluje nevjerojatno, ključevi za automobile, koji su desetljećima predstavljali svojevrstan statusni simbol, takođe će uskoro nestati. Ili će samo poprimiti novo obličje.

I ovi ključevi će postati “pametni” zbog toga što se tehnologija otključavanja automobila razvija u najrazličitijim, znatno kreativnijim pravcima.

Moguće je da će i njih zamijeniti smartfoni, s obzirom na to da je sve više aplikacija za telefone koje zamjenjuju ključeve. Dobar primjer je aplikacija OnStar RemoteLink koju je ponudio Chevrolet, i uz pomoć korisnik može otključati svoj automobil.